Club England | York

York - Historisk ferieby

York er en av verdens mest tradisjonsrike byer, og var Englands hovedstad under deler av romertiden og vikingtiden. En spasertur gjennom gamlebyen under den imponerende katedralen er som en historisk reise gjennom 2000 år.

 

York

For skandinaver har York en spesielt viktig historisk interesse.

Det var i området rundt York at vikingene grunnla sitt vikingkongedømme Jórvík. Dette kongedømmet sto helt til 954 da Eirik Blodøks ble jaget av engelske styrker og byen ble lagt under det engelske kongedømmet. I 1066 ble York gjenerobret av Harald Hårdråde og hans invasjonshær, men vikingene ble slått og Harald falt ved Stamford Bridge (12 km mot øst) like etterpå. Selve bynavnet York stammer altså fra den norrøne Jórvík.

Det er tatt godt vare på de historiske røttene, og for kulturinteresserte er byen verdt en oppdagelsesferd.

I dag finner du en genuin engelsk atmosfære i York og områdene rundt. York er en moderne universitetsby med University of York som et naturlig senter. Du finner hyggelige, små kafeer og restauranter, håndtverksutsalg og først og fremst ekte engelsk vennlighet og atmosfære.

Fakta om York

Hvor ligger byen?

York har ca. 190.000 innbyggere og ligger omtrent midtveis mellom London og Edinburgh i Skottland, vest for Scarborough.

De nærmeste flyplassene er Manchester eller London fra alle flyplasser, eller til Liverpool eller Birmingham fra Torp.

Fritidsaktiviteter

Jorvik Viking Centre er en levende og omfattende utstilling av vikingtiden og vikingkultur. Museet viser vikingtidens York – eller rettere sagt Jorvik, og spesielt tilrettelagt for barn og unge.

Middelalder-smuget The Shambles var huset opprinnelig slaktere. Smugets navn stammer fra ordet «Hamel», som betyr slakterbenk. De unike bindingsverkshusene stammer helt tilbake fra 1300- og 1400-tallet.

York Minster

Den imponerende York Minster er en av de største middelalder-katedralene i England, og Nord-Europas største gotiske katedral. Katedralen, slik vi ser den i dag, ble bygget på oppdrag av Henrik III i perioden mellom ca. 1220 og 1472.

The Minster er også kjent som St Peter's og dens fulle navn er 'Cathedral and Metropolitical Church of St Peter in York'. Katedralen hadde opprinnelig sin egen "bydel" bak høye murer: Liberty of St Peter.

Oppdagelsesferd i York

Å utforske York er både spennende og lærerikt. For de museumsinteresserte har byen verdenskjente utstillinger i York Art Gallery, Castle Museum, Yorkshire Museum og ikke minst The Railway Museum for jernbane-entusiaster.

York City Cruises tar deg med på båt-tur langs elven Ouse som går gjennom byen. Du kan også leie din egen båt hvis du vil. York Dungeon viser den mørke siden av byens middelalderhistorie med 75 min skrekk-underholdning og 10 live-show for folk med gode nerver...