Club England | Edinburgh
Club England | Edinburgh
Club England | Edinburgh

Edinburgh - Skottlands tradisjonsrike hovedstad

Edinburgh har vært Skottlands hovedstad siden 1437, og er nå sete for Skottlands parlament. Både de gamle og nye bydelene ble tatt inn på UNESCOs Verdensarv-liste i 1995.

Byen er også verdenskjent for sitt Military Tattoo de første 3 ukene i august hvert år.

Edinburgh

 

Det historiske sentrum i Edinburgh er delt i to av Princes Street Gardens. I sør finner du Edinburgh slott, majestetisk plassert på en høy klippe. Nedenfor slottet ligger gamlebyen, og i nord ligger den "nye" byen.

I europeisk sammenheng rager byen blant de beste innen videreutdanning på universitetsnivå, spesielt innen medisin, jus, litteratur, vitenskap og ingeniørfag. Dette gjør at du finner ungdom fra alle verdenshjørner her.

Edinburgh er vertskap for flere kjente kulturarrangementer. Blant disse er "Edinburgh Festival" som er et samlebegrep på festival-eksplosjonen i august hvert år. Her finner du bl.a. Edinburgh Fringe Festival, Edinburgh Book Festival, Edinburgh Film Festival og selvsagt det berømte Edinburgh Military Tattoo i august.

Fakta om Edinburgh

Hvor ligger byen?

Edinburgh by har ca. 465.000 innbyggere. Den nærmeste flyplassen er byens egen Edinburgh Airport, men Newcastle og Glasgow flyplasser er heller ikke langt unna.

Edinburgh heter "Dùn Èideann" på Gelisk. Pugg det og bruk det for ekstrapoeng i mange sosiale sammenhenger :-)

Du bør besøke
Edinburgh Castle, The Royal Mile, Holyrood Palace, Harry Potter-slottet "Hogwarts" og den berømte Military Tattoo i august

Kultur

For skandinaver er ofte Skottland litt som å komme "hjem". Det skandinaviske lynnet, naturen og ikke minst det spesielle kulturinntrykket er tydelig preget av det flere tusenårige samarbeidet mellom våre land.

"National Galleries of Scotland" er en samling av 5 gallerier hvor hvert galleri har et unikt fokus: F.eks. "The National Gallery" som viser europeisk skulptur- og malerkunst fra renessansen til post-impresjonismen, mens "National Gallery of Modern Art" har fantastiske utstillinger av moderne kunst med mange uttrykk.

Shopping

Det er området rundt Princes Street som inneholder de beste shoppingmulighetene i sentrum av Edinburgh.

Hvis du har fyldig lommebok bør du ta en tur til George Street, nord for Princes Street, hvor du kan finne unike tilbud på ting du ikke engang visste at du ønsket deg! Hvis det regner er St. James Centre i øst-enden av Princes Street både tørt og hyggelig for shoppere, og i Multrees Walk, rett ved siden av, finner du Louis Vuitton, Emporio Armani, Mulberry, Calvin Klein og mange andre kule motebutikker.

Opplevelser

I tillegg til det verdensberømte slottet, gjør Edinburghs unike gatekultur og spesielle opplevelser byen til et populært reisemål for reisende i alle aldre. "The Grass Market" er en markedsplass med spontan musikk, gjøglere, salgsboder og yrende folkeliv. Sekkepipemusikk, staute menn i kilt (skjørt) og andre skotske drakter bidrar til den unike atmosfæren.

Du bør smake på
Haggis. Deep Fried Mars Bar. Eller hvis du er over 18 - en Talisker whisky som er like gammel som deg selv.